Beste spill NM Par | Rica-prisen 1993 vunnet av Geir Helgemo

Geir Helgemo med mange bakspillere (foto: Tommy Sandsmark)

Arne Hofstad vant presseprisen for sin artikkel om Geir Helgemos spilleføring. Dette var Hofstads andre gullpenn i 1993, han skrev også om vinnerspillet i NM LAG.

I høy prisklasse

Når man bakspiller Geir Helgemo den ene landsiden etter den andre blir det flittig bruk for notatblokken. Men selv for ham er spill som dette langt mer enn daglig kost:

 

Utspillet var en spartass som gikk til håndens dame. Så ble trumfesset lagt ned, og den single damen østfra var urovekkende. Det betydde to tapere i trumf, ruteress pluss en spartaper. Ser du hvordan den ene taperen smuldret bort?

Det fulgte ruter mot bordet, og vest gikk opp med esset og spilte en til av den sorten. Noe bedre hadde han heller ikke å foreta seg. Kongen ga stikk, og mer ruter ble stjålet hjem. Også mestertrekket:

En LITEN TRUMF fra hånden!

Vest fikk for sekseren, og var inne i denne ubehagelige posisjonen:

 

Vest hadde valget mellom pest og to slags kolera. Spar tilbake går til bordets tier, hvoretter sparknekten forsvinner på kløveresset. Trumf tilbake går hjem til saksen. Kløver går til bordets saks, til parkering for begge spar taperne. Det var nesten synd at ikke Vest var født med en fjerde ruter, for det ville ikke hjulpet ham. Stjeling på hånden, to ganger trumf og nytt sluttspill med det resultatet vi alle ser etterpå. 

620 ga i alle fall +18 til trønderparet, og en ny pris til Geir Helgemo – Verdens beste junior.