Visma-prisen 2014 gikk til Espen Lindqvist

Espen Lindqvist og Nils Kvangraven

VISMA deler ut pris til beste spill utført av en  norsk spiller i Bridge EM for landslag i  Kroatia i 2014. Spillerne på åpent, damer og veteran  kjemper alle om prisen.   Spillet må omtales i bulletin, hjemmesider  eller gjøres tilsvarende kjent for  bridgepublikummet. Etter at EM er avsluttet  tar en jury så ut 3 spill som går til finalen hvor  alle norske bridgeentusiaster kan avgi en  stemme på det spillet de synes fortjener prisen  mest.    Prisen er på kr 5.000,­ til spiller og kr 2.500, til journalist.

Juryen besto av Geo Tislevoll, Christian  Vennerød, Jon Sveindal og Knut Kjærnsrød.

Vinner ble Espen Lindqvist, journalistprisen gikk til Geo Tislevoll. Her følger artikkelen som ble publisert i Adresseavisen.

I verdensklasse

Selv uten å ha spilt veldig mye bridge i det siste klarte unge Espen Lindqvist i EM å bevise at han er en spiller i ypperste verdensklasse. Her et spill mot gullvinnerne Israel i mesterskapets siste kamp (Ø/I).

 

Israels europamester ved det ene bordet var i 6 hjerter og fikk kløver ut. Han tok hjerterfinessen. Da den røk måtte han gjette spardamens plassering, og det greide han, + 980. Lindqvist spilte mye bedre i samme kontrakt, og hans plan kombinerte mange sjanser samt at han ville ha sparvalget som siste sjanse uansett. Han krysstjal umiddelbart to ruter og to kløver til dette var igjen:

 

På dette tidspunkt hadde spillefører bra peiling på kløversitsen, mye tydet på at øst hadde D-10-7 fra tart. Nå spilte Lindqvist hjerter dame, men tok ikke finessen. Å toppe ville ført til at han spilte om overstikket om kongen falt. Siden den ikke gjorde det var det flere sjanser etterpå. Etter hjerter ess fikk øst komme inn på hjerter konge. Beste motspill i teorien i den situasjonen ville være å spille ruter knekt. Da må Lindqvist gjette om han skal ta finessen, eller legge esset i håp om kongen tredje hos vest. Om han velger feil (topper) får han stjålet en ruter og sjekket om fargen er fordelt 4-4 slik at den femte ruteren er god, og om ikke det lykkes må han tippe sparen. Men øst turde ikke gi spillefører en fri finesse i ruter, for makkeren kunne jo hatt D-10-x i spar. Så han skiftet til spar og Lindqvist kunne forlange tolv stikk. Toppbridge!

Dette spillet ble presentert på websiden New-In-Bridge under tittelen ”Better than Nunes” selv om Claudio Nunes ikke spilte 6 hjerter. Det var imidlertid det avgjørende spillet mot slutten av Monacos kamp mot England, hvor Fantoni-Nunes uforståelig havnet i den elendige kontrakten 6 spar! Nunes burde vunnet kontrakten, men da han gikk bet ble det ”bare” sølv til Monaco.