Årets spill juniorklassen | Ernst & Young-prisen 2009 gikk til Espen Lindqvist

Espen Lindqvist (SM 17)

Som i fjor delte de ut en pris til årets beste juniorspill. Vinneren ble vår gryende superstjerne Espen Lindqvist, spillet ble publisert i Dagbladet av makker på landslaget Boye Brogeland.

Hardt meldt og godt spilt

 Det norsk-irsk-skotske laget Gillis hadde begrenset suksess under EM i San Remo, men her skaffet Espen Lindqvist kjærkomne IMP mot et bra tyrkisk lag:

Med en minimumshånd ville Lindqvist meldt 2 spar over makkers negative dobling, så 2 grand lovet en brukbar åpning. Det var likevel svært aggressivt å løfte til utgang med Nords kort. Vest spilte ut hjerter knekt som gikk rundt til Lindqvists dame, Øst saket en kløver. Ruter dame ble stukket med esset av Vest, og han fortsatte med ruter 8 til bordets konge.

Hvordan ville du ha spilt videre for å vinne kontrakten

 Du har åtte sikre stikk (2+1+4+1), men det niende sitter langt inne. Beste sjanse er nok en liten glipp i motspillet slik at Vest kommer under press i sluttspillet. Aktuelt satt kortene slik:

 

Inne på ruter konge i stikk tre fortsatte Lindqvist med en liten kløver fra bordet for å bryte forbindelsen mellom motparten. Øst stakk opp med damen – han kunne jo ikke vite hvordan kløveren satt siden Syds hånd var skjult – og spilte en ruter i tilfelle Syds fordeling var 5-3-3-2 (et sparskift ville betet kontrakten).

Nå var imidlertid Lindqvist ovenpå. Han tok ruterstikkene og kløver ess med avkast av spar på hånden. Med fem kort igjen var situasjonen denne:

 

Du har kanskje oppdaget at Vest ennå ikke har saket et kort? Det skyldes at han har et uløselig dilemma! Kaster Vest en hjerter, kan Syd godspille et hjerterstikk. Kvitter Vest seg istedenfor med en spar, som aktuelt skjedde, er han innspills-skvist, og du gjør som Espen Lindqvist: Innkasserer ess-konge i spar og fortsetter med en liten hjerter fra hånden. Vest kommer inn og må gi deg ditt niende stikk for hjerter konge.