Prisen for beste spill NM PAR 2016 tildelt Nils Kvangraven

Nils Kvangraven NM par 2016)

Leif Hüberts pris for beste spill i NM par 2016

Leif Hübert (1929-1993)
Leif Hübert var en markant skikkelse innen bridgen i Kristiansand på 1960 og -70 tallet. Han var en ypperlig bridgespiller, og gjorde det meget skarpt i turneringer. Per Henrik Drangsholt var en god venn og trofast makker, sammen spilte de 4 finaler i NM par. Han var foregangsmann for stiftelsen av bridgeklubben Leiken. De hadde et sterkt lag som bl.a. deltok i lagfinalen.

Leif var også en av de beste seilerne på Sørlandet. Han konkurrerte i klassen Oslojoller, og at bridge var viktig for ham kan dokumenteres av navnene på seilbåtene, Squeeze I, II og III. Leif vant flere regattaer enn noen av sine konkurrenter.

Leif var en suksessrik forretningsmann. Han overtok familiefirmaet (etablert i 1928) fra sin far og bygde det ut til landsdelens største metallgrossist. Leif døde i 1993, og hans sønn Leif Hübert d.y. overtok selskapet. Under hans ledelse har det ekspandert kraftig og det er i dag et milliardkonsern. Ekspansjonen har kommet både ved organisk vekst og oppkjøp, ikke minst kjøpet av Norsk Stål i 2015.

Dagens Leif Hübert kjenner til sin fars glede og interesse for bridge, og han er sponsor for premiene til NM’s beste spill.

 

Å avgjøre hvem som har utført turneringens beste spill er ikke alltid så enkelt. Det er vanskelig å få spillerne til å sende inn forslag, så det blir nok ofte basert på komiteens egne observasjoner.

Juryen besto av Harald Gjellestad  og Roald Mæsel, her følger juryens redegjørelse for sitt valg: 

Vi har gått gjennom innsendte forslag og bestemt at premien for beste spill går til NM’s primus motor Nils Kvangraven.

 

Nils fortalte om spillet under NM på sin egen nettside kvangraven.no.

Utspill hjerter 10 til J, A og trumf hos Nils. Så fulgte kløver A og kløver til trumf og da visste Nils hvor de resterende honnørene befant seg. Vest hadde jo passet i åpning og hadde allerede vist 9p så han kunne ikke ha flere høye kort. Nå valgte Nils en morsom fortsettelse: Spar Q! For å rekke frem til 11 må han ha to sparstikk, og Q åpnet forbindelsene. Øst stakk med K og spilte ruter som gikk 8,10 og Q. Det fulgte kløver til trumf, spar A og spar til J.

Sluttstillingen der Nils må ha 4 stikk for å vinne 5 ruter:

Nils var inne i Nord og spilte kløver. Øst stjal med K og spilte mer trumf, men den stakk Nils med A og en ny kløver til ruter J godspilte Nords hånd. 11 stikk.

Øst kunne kastet hjerter i stedet for å stjele med ruter K, men da vinner ruter 9, så følger hjerter til ruter 7 og enda en kløver. Øst er sjanseløs. Trumfer han med K og spiller med trumf står Nords hånd. Alternativt får Syd for ru. J og A blir det ellevte stikket.

Det finnes en annen spillemåte som fører frem. I sluttspillet må spillefører velge hvem som har ru. K, men det visste Nils som sagt da Vest viste renons i kløver i tredje stikk, så jeg kan garantere at Nils hadde vunnet 5ru uansett. Jeg spiller mot ham hver onsdag og vet hva han er kapabel til!

En velfortjent pris til Nils, og en kroning av hans verk, nemlig NM par 2016 som alle vil huske som Nils sitt NM ved siden av de meget dyktige vinnerne Jon Aabye og Øyvind Saur.

Nils la ned utrolig mye arbeid for å få alt til å fungere, noe han klarte til fulle. Det toppet seg lørdag kveld med den flotte banketten.

Nils spilte selv, og mellom rundene kunne han observeres på podiet der han la inn tekst og spill i bulletinen!