Årets spill 2021 Åpen klasse | Skeidar-prisen tildelt Nicolai Heiberg-Evenstad

Junior briljerer

Skrevet av: 36314 Christian Bakke

Bridge-Norge lot seg imponere av Nicolai Heiberg-Evenstad i årets parfinale. Som tidenes yngste parfinalist, var 13-åringen og pappa Stian med i gullkampen til siste slutt, og endte opp med en meget sterk sølvmedalje! Mot slutten av turneringen viste supertalentet at han ikke var påvirket av nerver og vartet opp med en flott spilleføring mot de regjerende mesterne for NM damer.

Spill 149:

Vest spilte ut ruter 3 til esset i bordet med kløveravkast. Nicolai hev en kløver til på ruterkonge, etterfulgt av 3 runder trumf. Spillefører må nå løse sparen for maks 1 taper, og mye tydet på at øst var kort i spar etter å ha vist frem 6 kløvere, 2 hjertere og et par rutere. Inne på hånden dro Nicolai derfor sparknekt, vest dekket med damen, før Nicolai la liten i bordet.

Om han stikker med esset, har han litt forbindelsesproblemer. Han kan ikke spille mer spar fra bordet, og om han stjeler seg hjem i ruter og spiller liten spar mot 9’en, kan vest stikke med sp 10 og spille mer ruter. Om han stjeler da, har han ikke flere trumf igjen på hånden, og får ikke hentet begge sparstikkene. Slik det sitter nå, kan kontrakten riktignok fortsatt vinnes om han hiver kløverne på ruteren, slik at vest til slutt må spille spar, men om vest hadde hatt 6 rutere eller øst kommet inn på en av honnørene, ville han gått beit.

Nå hadde Nicolai derimot mer kontroll på spillet. Vest fortsatte med ruterdame som Nicolai stjal, og kunne spille spar til 9’en, ta for sparess, og fortsatt ha en trumf igjen for å innkassere sparkonge.

Hjemgang ga +9, mens ca. 2/3 av spilleførerne som fikk ruter ut gikk beit i kontrakten og måtte notere -11. En del hadde fått spar i utspill fra vest, og da var det mulig å få 11 ved å ta 2 runder trumf, etterfulgt av 4 runder spar til stjeling.

Juryens begrunnelse:

Nicolai viser ekstraordinær forståelse, stor fantasi og evne til å tenke posisjonelt. Han behersker sannsynlighetsberegninger og har lært seg god teknikk.

Et fåtall ville sett denne varianten, og enda færre ville tatt sjansen på å spille mot salen i en av de siste rundene av NM-finalen for par. Nicolai viste imidlertid at han også har motet til en mester og gjennomførte planen under krevende omstendigheter, kampen om den  gullmedaljen som henger høyest i norsk bridge.

Et spill som inneholder alle deler av bridgens elementer og utrolig nok gjennomført av en trettenåring

Juryen bestod av: Espen Gisvold, Rune Brendeford Anderssen og Siv Thoresen.